Seniori


Dejan Radonjić

Dejan Radonjić

OSNOVNE INFORMACIJE

02/02/1970
Mesto rodjenja: Podgorica

KARIJERA

Gotovo ceo život Dejan Radonjić je posvetio košarci. Od malih nogu se ''družio'' sa basketarom, a sa 20 godina je zaigrao u prvom timu Lovćena sa Cetinja. Tu se zadržao samo godinu dana pre nego što se vratio u rodnu Podgoricu gde je obukao dres najvećeg crnogorskog kluba, Budućnosti. Radonjić je dve godine organizovao igru Podgoričana, a zatim je prešao Profikolor. Tamo je proveo jednu sezonu, a zatim se vratio u matični klub, Lovćen gde je igrao naredne dve sezone. Usledio je odlazak u FMP iz Železnika sa kojim je Radonjić uspeo da se domogne finala državnog Prvenstva, ali je nepremostiva prepreka bila Crvena zvezda.

Nakon uspešne epizode u Železniku, Radonjić ponovo oblači dres Budućnosti. Drugi mandat u Podgorici je verovatno najuspešniji u igračkoj karijeri za sadašnjeg trenera Crvene zvezde. Za četiri godine, koliko je bio plejmejker u ''zlatnoj generaciji'' Budućnosti, osvojene su tri titule namenjene prvaku države (jedna bez poraza), dva nacionalna Kupa, a ekipa je dva puta igrala u Evroligi i jednom čak izborila plasman u TOP 16 fazu. Usledio je povratak u Srbiju, ovog puta Radonjić oblači dres Vojvodine gde je proveo svoje dve poslednje sezone u igračkoj karijeri.

Odmah nakon što je patike okačio o klin Radonjić je u ruke uzeo pištaljku i štopericu i uplovio u trenerske vode. Bio je dve godine pomoćni trener na mestu najvećih uspeha, u Budućnosti, pre nego što je postao šef stručnog štaba. Kao prvi trener Podgoričana Radonjić je dominirao Crnom Gorom osvojiši šest uzastupnih duplih kruna i to u periodu od 2007. do 2012. godine. Sa ekipom Budućnosti sjajni stručnjak se dva puta domogao četvrtfinala Evrokupa i to 2012. i 2013. godine.

Radonjić ima iskustva i u radu sa reprezentacijom. Nekoliko godina vodio je mladu selekciju Crne Gore. Takođe, bio je tri godine pomoćnik Dušku Vujoševiću u seniorskoj reprezentaciji Crne Gore, pre nego što je 2011. godine preuzeo kormilo nacionalnog tima. Sa Crnom Gorom učestvovao je na Evropskom prvenstvu u Litvaniji 2011. godine, gde su Crnogorci ispali u grupnoj fazi nakon čega je Radonjić napustio funkciju selektora.

Dejan Radonjić je po dolasku u Crvenu zvezdu obezbedio prvo učešće u finalu ABA lige u istoriji kluba, a samim tim i plasman u Evroligu prvi put posle 1998. godine.

trofeji

1999 - 2001. Šampion SR Jugoslavije sa ekipom Budućnosti (kao igrač)
2001. Osvajač Kupa SR Jugoslavije sa ekipom Budućnosti (kao igrač)
2007 - 2012. Šampion Crne Gore sa ekipom Budućnosti (kao trener)
2007 - 2012. Osvajač Kupa Crne Gore sa ekipom Budućnosti (kao trener)

- VESTI ZA IGRAČA -