Seniori


Dejan Radonjić

Dejan Radonjić

OSNOVNE INFORMACIJE

02/02/1970
Mesto rodjenja: Podgorica

KARIJERA

Gotovo ceo život Dejan Radonjić je posvetio košarci. Od malih nogu se ''družio'' sa basketarom. Ponikao je u Budućnosti gde je prošao sve mlađe selekcije, a u prvom timu je debitovao već sa 17 godina. Potom je godinu dana igrao za Lovćen sa Cetinja, pa se vratio u rodnu Podgoricu gde je ponovo obukao dres najvećeg crnogorskog kluba, Budućnosti. Radonjić je dve godine organizovao igru Podgoričana, a zatim je prešao Profikolor. Tamo je proveo jednu sezonu, a zatim se vratio u matični klub, Lovćen gde je igrao naredne dve sezone. Usledio je odlazak u FMP iz Železnika sa kojim je Radonjić uspeo da se domogne finala državnog Prvenstva, ali je nepremostiva prepreka bila Crvena zvezda.

Nakon uspešne epizode u Železniku, Radonjić ponovo oblači dres Budućnosti. Drugi mandat u Podgorici je verovatno najuspešniji u igračkoj karijeri za sadašnjeg trenera Crvene zvezde. Za četiri godine, koliko je bio plejmejker u ''zlatnoj generaciji'' Budućnosti, osvojene su tri titule namenjene prvaku države (jedna bez poraza), dva nacionalna Kupa, a ekipa je dva puta igrala u Evroligi i jednom čak izborila plasman u TOP 16 fazu. Takođe sa plavo-belima iz Podgorice igrao je I plufinale Kupa Saporte 1999. godine. Usledio je povratak u Srbiju, ovog puta Radonjić oblači dres Vojvodine gde je proveo svoje dve poslednje sezone u igračkoj karijeri.

Tokom boravka u Novom Sadu RAdonjić je završio Višu trenersku školu u Beogradu I odmah nakon što je patike okačio o klin Radonji je uplovio u trenerske vode. Imenovan je za šefa stručnog štaba podgoričke Budućnosti sa kojom je već u prvoj sezoni izboro plasman u Jadransku ligu. Nakon osamostaljenja Crne Gore Radonjić je dominirao u domaćim takmičenjima osvojiši šest uzastupnih duplih kruna i to u periodu od 2007. do 2012. godine. Sa ekipom Budućnosti sjajni stručnjak se dva puta domogao četvrtfinala Evrokupa i to 2012. i 2013. godine.

Radonjić ima iskustva i u radu sa reprezentacijom. Čak četiri godine je vodio je mladu selekciju Crne Gore. Takođe, bio je tri godine pomoćnik Dušku Vujoševiću u seniorskoj reprezentaciji Crne Gore, pre nego što je 2011. godine preuzeo kormilo nacionalnog tima. Sa Crnom Gorom učestvovao je na Evropskom prvenstvu u Litvaniji 2011. godine, gde su Crnogorci eliminisani u grupnoj fazi nakon čega je Radonjić napustio funkciju selektora.

Dejan Radonjić je po dolasku u Crvenu zvezdu obezbedio prvo učešće u finalu ABA lige u istoriji kluba, a samim tim i plasman u Evroligu prvi put posle 1998. godine. Takođe, sa crveno-belima je 2014. godine osvojio Kup Radivoja Koraća.

trofeji

1999 - 2001. Šampion SR Jugoslavije sa ekipom Budućnosti (kao igrač)
2001. Osvajač Kupa SR Jugoslavije sa ekipom Budućnosti (kao igrač)
2007 - 2012. Šampion Crne Gore sa ekipom Budućnosti (kao trener)
2007 - 2012. Osvajač Kupa Crne Gore sa ekipom Budućnosti (kao trener)
2014. Osvajač Kupa Radivoja Koraća sa Crvenom zvezdom

- VESTI ZA IGRAČA -